Spetsmuseet är öppet under Kulturarvsdagarna 7-8 sept

kl 13-17.

Välkommen!

Inträde: 20:- kontant eller swish

Stötta oss och bli medlem.

50:- /år  Bg  362-5530

Årets tävling "Gissa knyppelpinnarna i burken" är avslutad och vinnarna presenteras under Sommaraktiviteter 2019.

Vadstena Spetsmuseum

Museet invigdes 2005. Varje sommar anordnas en ny utställning. Museet har som målsättning att visa både traditionell och nyskapande knyppling.Vi vill också lyfta fram människorna (mönsterstickare, knypplare, spetshandlare, tillverkare av redskap) bakom hantverket.

Vadstenaknyppling

knypplingsgrejI Vadstena med omnejd finns en knyppeltradition som går tillbaka åtminstone till 1600-talet. Hantverket har, i många generationer gått i arv från föräldrar till barn.
Knypplad spets var en handelsvara som spreds över landet av s k spetsgångare.
Inkomster från knypplingen bidrog till många familjers försörjning.
Den handknypplade spetsen fick på 1800-talet konkurrens av maskintillverkad och därmed billigare spets.
1903 grundades Vadstena Knyppelskolor med syfte att, genom utbildning, bevara kunskapen om den för staden speciella finknypplingskonsten.

Besök även:

www.svenskaspetsar.se och elsapetersonsspetsaffar.com

Spetsmuseet samverkar med Folkuniversitetet,

sponsras av Förlagshusen i Vadstena

och är medlem i Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd.

Nyhet!

Bokbild 300

Vadstena  Spetsmuseum |  Gottfrid Larssongården Skänningegatan 9 592 32  Vadstena

Vadstena Spetsmuseum © 2018